Foutmelding

User warning: The following module is missing from the file system: santee. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /var/www/vhosts/triatlonbruggeteam.be/httpdocs/includes/bootstrap.inc).

Nieuws

Infomoment TBT teamwerking

vrijdag, 27 oktober, 2017 - 19:00

Allen welkom op het infomoment van TBT waarin we onze teamwerking en visie wensen voor te stellen. Aansluitend willen we informatie omtrent blessurepreventie, voeding en basisprincipes van trainingsleer met jullie delen. Plaats van afspraak is de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (Katelijnestraat 86, 8000 Brugge) met ingang via het hekken in de Arsenaalstraat. Startuur 19u, deuren open om 18u30.

Memorial Kenneth Neyt Sprinttriatlon

vrijdag, 18 augustus, 2017 - 11:00

Op zondag 10 september 2017 organiseren we naast onze jaarlijkse kids- & jeugdtriatlon voor de eerste maal ook een sprinttriatlon (drafting) voor beloften en volwassenen. Deze reeks krijgt de de naam Memorial Kenneth Neyt als eerbetoon voor onze ploegmakker die dit jaar jammerlijk overleden is als gevolg van een tragisch ongeval op training. Alle informatie is te vinden op onze website bij 'organisaties'.

BK Jeugdtriatlon, zaterdag 29 juli 2017

woensdag, 2 augustus, 2017 - 10:45

Zaterdag 29 juli stond het SMO-Specialized Team in voor een perfect georganiseerd en verlopen Belgisch Kampioenschap Jeugdtriatlon in en rond de Boerekreek te Sint-Laureins. Voor veel jeugdatleten is dit toch één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen waar naartoe wordt gewerkt. Zo ook voor onze eigen jeugdatleten waar we met 13 atleten aan de start verschenen. Een relatief beperkte delegatie maar dit had veel te maken met de plaatsing van de wedstrijd in het seizoen. Veel jongeren zijn op vakantie of op kamp en ook binnen ons team hebben we af te rekenen met wat blessureleed. Vooraf was er wat onduidelijkheid omtrent het al dan niet doorgaan van de zwemproef maar uiteindelijk werd de waterkwaliteit gunstig genoeg bevonden om éénmalig in te zwemmen. Door de frissere omstandigheden de dagen voorafgaand aan dit evenement werd het zelfs toegelaten om met een wetsuit te zwemmen, voor veel van onze atleten toch wel een voordeel.

Als eerste kwam de jeugd C aan de start met daarbij Niels Kinget en Yann Cornil. Zij moesten 300m zwemmen, 5km fietsen en 1800m lopen. De zwemstart vond plaats in het ondiepe water waardoor er eerst nog een aantal meter door het water moest worden gelopen vooraleer er kon worden gezwommen. Met de atleten werd afgesproken om eerder aan de rechterzijde te starten waardoor er vlot rond het keerpunt kon worden gedraaid zonder ingesloten te geraken. Niels voerde dit perfect uit en kwam als 7de uit het water. Yann zat iets verder rond de 20ste positie. De afstand van het zwemgedeelte naar de wisselzone was vrij lang met daarbij de beklimming van een hoge dijk en een afdaling via een houten trap. Oplettendheid om niet te vallen was dus aan te raden maar dit hadden we de week voordien al besproken bij de verkenning van het parcours. Elk detail telt in onze sport en zo ook het uitvoeren van een goede wissel. De wissel wordt aanzien als de 4de discipline binnen onze sport en kan, zeker op de korte afstanden, het eindresultaat sterk beïnvloeden. Regelmatig thuis inoefenen is dan ook sterk aan te raden zodat elke beweging een automatisme wordt. Niels en Yann kenden een behoorlijke wissel en konden hun plaats na het zwemmen behouden bij het begin van de fietsproef. De eerste 3 atleten kwamen verspreid binnen voor de tweede wissel en daarachter zat Niels in een groepje met 3 atleten op 45" van de eerste atleet. Jammer genoeg was er weinig samenwerking op de fiets zodat de kloof met de eerste 3 atleten net iets te groot bleek om nog naar het podium te lopen. Niels deed er alles aan om de kloof nog te dichten maar uiteindelijk strandde hij op slechts 7" van het podium. Yann kon met een stevige eindsprint nog opschuiven naar een 16de plaats. 

Na de jeugd C kwam de jeugd B aan de beurt en bij de jongens hadden we toch wel één van de favorieten voor de titel aan de start. Wout Franco had dit jaar al enkele wedstrijden gewonnen en tijdens de trainingen had hij al meermaals zijn goede vorm laten zien. Wout kwam dan ook al vroeg in de wedstrijd aan de leiding tijdens het zwemonderdeel en kon als eerste terug aan land komen met een 4-tal seconden voorsprong op zijn grootste concurrent Antoine Vandenbroeck. Tot hier verliep alles volgens plan maar dan moest de eerste wissel er nog aankomen. Zoals hierboven reeds gemeld is het uitvoeren van een goede wissel van cruciaal belang tijdens korte intensieve inspanningen. De kunst van het uitvoeren van een goede wissel zit hem voornamelijk in de routine. In je hoofd moet je vooraf al stap voor stap weten wat er moet uitgevoerd worden. Als je op het moment zelf nog moet nadenken wat er moet gedaan worden, dan maak je fouten. 

EK Junioren

dinsdag, 25 juli, 2017 - 15:30

Een 5-tal jaar geleden hebben we de beslissing gemaakt om binnen het team een jeugdopleiding op te starten. 5 jaar later mogen we best trots zijn dat 1 van onze jeugdleden aan de start is gekomen van het Europees Kampioenschap voor Junioren in het Oostenrijkse Kitzbühel aan de voet van de legendarische Hahnenkamm, bekend van de spectaculaire afdaling in de skisport. Om er aan de start te kunnen verschijnen moest Joris Basslé eerst geselecteerd worden door de triatlonfederatie. Naast de jaarlijkse topsporttesten werd de Europese jeugdcup in het Portugese Quarteira op 2 april 2017 gekozen als kwalificatiewedstrijd. Joris werd er 17de en eerste Belg waardoor hij zijn selectie zo goed als beet had. De federatie verkoos om ook de Belgische jeugdwedstrijd in Seneffe op 21 mei 2017 als bijkomende selectiewedstrijd te gebruiken. Ook hier werkte Joris een goede wedstrijd af en werd hij 2de en mocht hij samen met Yorben Verboven en Edouard Verstraete naar het EK voor junioren in Kitzbühel.

Na een voorbereiding die goed is verlopen mocht Joris dan uiteindelijke met de 11-koppige Belgische delegatie naar het Europees Kampioenschap. Zijn individuele wedstrijd stond op zaterdag geprogrammeerd. De start van de wedstrijd bestond uit een pontonstart waarin elke atleet bij naam wordt afgeroepen na loting en waarbij de atleet zijn plaats op het ponton vrij kan kiezen (in zover de plaatsen nog beschikbaar zijn). De eerste boei lag op een 350 meter waardoor er voldoende tijd en afstand was om in een goede positie aan het keerpunt te komen. Joris kende een goede start en kon zich vrij snel vooraan nestelen. Uiteindelijk kwam Joris als derde terug aan land. De verschillen tussen de atleten op een dergelijk kampioenschap zijn echter bijzonder klein waardoor er bijna elke seconde wel een tweetal atleten uit het water kwamen. Om bij de fiets te komen moesten de atleten een 150 meter afleggen en vooral in deze transitie viel het op hoe indrukwekkend hard deze junioren van het water naar hun fiets liepen. Dit onderdeel van de sport hebben we duidelijk onderschat en Joris verloor dan ook veel plaatsen tijdens de overgang van het zwemmen naar het fietsen. Uiteindelijk kon Joris zich in een eerste achtervolgende fietsgroep nestelen achter een 16-tal atleten. De 2 andere Belgen volgende in een derde fietsgroep. Het fietsparcours was net geen 5km lang en bestond uit licht golvende wegen met een korte maar vrij steile klim halfweg het parcours. Het tempo lag van bij de start van de fietsproef bijzonder hoog maar Joris kon zich goed handhaven in zijn groep. Na 3 rondes zijn de eerste 3 groepen samen gekomen waardoor een kopgroep van om en bij de 45 atleten ontstond die de beslissende loopproef van iets meer dan 5km mochten aanvangen. Het tempo lag van bij de start ontzettend hoog en Joris had wat tijd nodig om in zijn ritme te geraken na een zware zwem- en fietsproef. In het tweede gedeelte hervond Joris zijn goede loopbenen en kon hij uiteindelijk als 28ste en eerste Belg finishen op 2' van een Portugese winnaar.

Daags nadien mocht Joris ook deelnemen aan de Mixed Team Relay met de Belgische Juniorenploegen, een nieuwe Olympische discipline waarbij elk team bestaat uit 2 dames en 2 heren die elk een minitriatlon afwerken. Joris mocht als tweede atleet van het Belgische team starten. Startdame Laura Swannet kon hem in 3de positie laten starten voor 250m zwemmen. Joris kon nog een plaatsje opschuiven tijdens het zwemmen en kwam dus in 2de positie terug aan land na Duitsland die een kleine voorsprong had. Na de individuele wedstrijd was het duidelijk dat de overgang naar het fietsonderdeel een stuk harder moest en Joris kon dit in deze wedstrijd eens uittesten. Dit keer ging het een stuk vlotter waardoor hij wel de aansluiting met 2 andere atleten kon maken in achtervolging op een Duitse atleet. Tijdens de fietsproef van 5km kon Joris zijn deel van het kopwerk uitvoeren en kon hij in 4de positie aan de loopproef van 1,8km beginnen. Net als in de individuele wedstrijd lag het looptempo ontzettend hoog en moest Joris nog een plaatsje inleveren waardoor hij de tweede Belgische dame in 5de positie kon doen starten. Uiteindelijk finishte België op een verdienstelijke 8ste plaats met een zeer jonge ploeg.

Zowel voor Joris als voor mezelf als trainer was dit een uiterst leerrijke ervaring die we kunnen meenemen naar de dagelijkse trainingen en waar de andere atleten ook hun vruchten kunnen van plukken. (auteur: Mike Bogaert)

Zwemloop Brugge

maandag, 17 april, 2017 - 12:30

Op Paasmaandag 17 april 2017 stonden we als team in voor de organisatie van de jaarlijkse zwemloop in en rond het Interbad Brugge. Deze wedstrijd is toegankelijk voor kinderen vanaf 6 jaar. De verschillende categorieën tot en met de jeugd B atleten maken deel uit van het Vlaamse Jeugdzwemloopcircuit van de Vlaamse triatlonfederatie waar deze atleten punten kunnen behalen voor hun eindranking. Na deze reeksen stond er ook nog een Open reeks op het programma voor atleten vanaf de jeugd A categorie.

Op voorhand mikten we op een 150-tal deelnemers en uiteindelijk daagden 160 atleten uit Vlaanderen en een mooie delegatie uit Wallonië op. 's Morgens begon de opbouw omstreeks 9u30 met een team medewerkers waar we elk jaar op kunnen rekenen. Omdat het niet de eerste keer is dat we een dergelijke wedstrijd organiseren, kent iedereen ondertussen zijn/haar taak en wat van hem/haar verwacht wordt waardoor we ruim op voorhand klaar waren om de eerste deelnemers om 12u30 te kunnen ontvangen. Na een korte briefing met de medewerkers en de twee scheidsrechters die door de federatie aangesteld werden, kon de eerste reeks mooi op tijd om 14u starten.

De allerjongsten (6 en 7-jarigen) mochten een begeleidende ouder meebrengen die hen hielpen bij het klaarzetten van de curverbox met hun loopschoenen en wedstrijdnummer in de wisselzone. De afstanden die per reeks moeten worden afgelegd, zijn op voorhand vastgelegd in de sportreglementen van de federatie. Om het voor de meegereisde ouders en grootouders aantrekkelijk te houden, kozen we ervoor om looprondes te maken die gemakkelijk en overzichtelijk gevolgd kunnen worden en die de meeste atleten 2 maal moesten afwerken alvorens hun wedstrijd te finishen. De aanmoediging van het publiek is zeker voor jeugdatleten een belangrijke stimulans om het plezier te behouden in de sport.

Dankzij een deugddoend zonnetje en de inzet van velen werd het een zeer geslaagde namiddag en kunnen we nu al uitkijken naar onze kids- en jeugdtriatlon op zondag 10 september 2017. Bij deze wens ik alle deelnemers, medewerkers, scheidsrechters en ouders te bedanken voor hun inzet. Een speciale dank gaat uit naar het Interbad en Stad Brugge voor het ter beschikking stellen van de accommodatie en de infrastructuur. (auteur: Mike Bogaert)

Onze eigen Kids- en jeugdtriatlon, Brugge (Koolkerke), zondag 11 september 2016

zondag, 11 september, 2016 - 12:45

Hartelijk dank aan alle medewerkers, sponsors, deelnemers, supporters , sympathisanten (en de zon) om bij te dragen tot het welslagen van onze kids- en jeugdtriatlon van zondag 11 september 2016 !

Foto's Glenn Lagae: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1124351400979994.1073741831.1038003992948069&type=3

Foto's Henk Rogiers: https://www.facebook.com/henk.rogiers/posts/10208858716377577

Pers: http://magazine.knack.be/makr/voor-abonnees/krant-van-west-vlaanderen/brugsch-handelsblad/printarticle/4596309/article

Resultaten: https://www.isbapp.be/lid/triatlon/f?p=114%3A100%3A%3A%3A%3A100%3AP100_COMP%2CP100_PERSOON%3A3703

BK Triatlon Jeugd, Viersel, zaterdag 28 augustus 2016

zondag, 28 augustus, 2016 - 00:00

Met 17 TBT-jeugdleden aan de start van hun Belgisch Kampioenschap Jeugdtriatlon te Viersel waarvan er 8 een top-10 plaats behaalden, mogen we gerust van een geslaagd BK spreken voor ons team. Kers op de taart was er voor Juliette Vandenbussche die na een jaar inactiviteit door blessures naar een prachtige zilveren medaille wist te lopen.

Sterk in de breedte maar momenteel zijn er in België nog betere jeugdatleten dan onze eigen jeugd waardoor we hard verder blijven werken om de kloof met de allerbesten te kunnen dichten in de toekomst.

Proficiat aan alle deelnemers en dank aan de vele supporters. Op naar onze eigen organisatie op 11 september.

(Verslag: Mike Bogaert)

Resultaten: http://results.myvtdl.be/bigevent?bigevent=182

Foto's: https://photos.google.com/album/AF1QipNBCprIeKCP3D9vCeYvX0yfORREKX5-1T9rDNIU

Vichy en Viersel, zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2016

zondag, 28 augustus, 2016 - 00:00

Bart Vantorre en Karl Dossche reisden helemaal naar Vichy af om er op zaterdag deel te nemen aan de IronMan 70.3.  Bart (M35-39) finishte als 26e en Karl (M50-54) als 150e op 1700 deelnemers. In hun respectieve age groups werden ze sterk 4e en 5e.

Op zondag stonden 7 teamleden aan de start van de Kwart Triatlon in Viersel: Ellen Bogaert, Joyce Deloof en Bart Dewitte die hun ticket voor het WK age-groupers in Rotterdam wisten te verzilveren. Stefaan Lanszweert, Frederique Tanghe en Christof Verhelst behaalden een mooi resultaat. Marc Ryde deed de moeite naar Viersel af te zakken in de wetenschap dat hij na het fietsen, door blessureleed, de strijd vroegtijdig zou moeten staken.   Allen konden rekenen op de steun én de bevoorrading van het gezin Bogaert! In de namiddag stond Louis Naeyaert aan de start bij de -40, de jonge gasten dus, om de kleuren van ons TBT-team met veel succes te verdedigen: hij liep als 8e binnen en werd 2e belofte.

(verslag:Stefaan Lanszweert)

Foto's: https://photos.google.com/album/AF1QipN88Lt3KPPKrm1gsCcl8OdbP_AFAOCpZ-ymtl10

Triatlon Vilvoorde en Triatlon van Vlaanderen (Oudenaarde), zondag 10 juli 2016

zondag, 10 juli, 2016 - 00:00

Op zondag 10 juli vonden de Triatlon Vilvoorde en de Triatlon van Vlaanderen in Oudenaarde plaats: verslagjes van onze waarnemers.

De Triatlon Vilvoorde bood, naast de jeugdwedstrijden in het Flanders Cup Circuit, eveneens de derde manche van de T3 series.

Op deze T3 series leverden de leden van het topteam een collectieve sterke prestatie af met als uitschieter en eerste Bruggeling een 11e plaats voor Louis Naeyaert. Bij een temperatuur van om en bij de 30 graden bepaalde Jelle Geens, die op 18 augustus deelneemt aan de Olympische spelen, het tempo van de wedstrijd. Tijdens het fietsgedeelte konden zowel onze jeugdleden Joris Basslé, Guust Vandenbussche en Louis Naeyaert zich makkelijk overeind houden in een achtervolgende groep op een kopgroep van 8. Stan Vanwalleghem en Jano Vanparrys misten op een haar na de aansluiting maar kunnen desondanks toch tevreden terugblikken. Vooraan stond er geen maat op het overwicht van Geens. In de achtergrond werd er vooral gestreden voor de ereplaatsen. Onze jonge gasten eindigden tussen al die gevestigde waarden en specialisten van de korte afstand allemaal binnen de top 45 !!!  (verslag Rudy Moerman)

In de Flanders Cup kaapte Karlien Dewaele in dezelfde zware weeromstandigheden de tweede plaats weg en haalden Camiel Vandenbussche, Xander Marclé en Emile Dabaut mooie zesde, zevende en twaalfde plaatsen.  

Ook op de Triatlon van Vlaanderen te Oudenaarde, met een prachtig fietsparcours en een al even drukkende hitte, verzekerde Joyce De Loof de podiumplaats voor TBT: ze werd er derde in haar categorie.  Ook Bart Dewitte, Jeroen Gernaey, Jan Verroest, Christof Verhelst, Bart Vanwachtendonck en Emelie Delodder werkten de triatlon af.

Zwemloop Izegem

zondag, 26 juni, 2016 - 00:00

Bij M06 behaalde Briek Tanghe zilver, net als Jasper Masyn in de categorie M10. 
In diezelfde reeks stonden ook Yann Cornil en Ides Tanghe aan de start. Zij werden 5e en 14e. 
Lotte Minnebo ging lopen met de gouden medaille in de F10. Aagje Tanghe werd in dezelfde reeks 7e. 
In de M12 won Niels Kinget brons, Bo Dubin werd knap tweede in de F14 reeks

Foto's : hier.

(verslag: Conny Kinget)

Clubkampioenschap 2016 - Kallemoeietriatlon te Beernem

zaterdag, 18 juni, 2016 - 11:15

Op zondag 12 juni 2016 vond de vijfde editie van de Kallemoeietriatlon te Beernem plaats, tevens het decor van ons clubkampioenschap.

Met 26 individuele deelnemers en een trio stond TBT met een mooie delegatie aan de start van deze kwarttriatlon. De zwemstart werd gegeven onder een droge hemel, maar al snel gingen de hemelsluizen open en was het tijdens het fietsonderdeel opletten geblazen voor valpartijen. De afsluitende 10km lopen waren de weergoden ons opnieuw gunstig gezind en kon iedereen met volle teugen genieten.

Bij de PRO Heren behaalden Louis en Mike een knappe 6de en 14e plaats beiden in een sterk deelnemersveld. Steven Gailliaert werd mooi 2de bij de Heren+40 en Tom Walraeve deed hetzelfde bij de Heren-23. Bij de dames haalde Gina de overwinning binnen bij de Dames-40. Ellen en Joyce werden respectievelijk 2de en 3de in de categorie -23. Ook Branco Francois mocht met een medaille naar huis terugkeren. Hij won met zijn trio (eigenlijk een duo, want Branco nam het zwem- en loopgedeelte voor zijn rekening) binnen de categorie Groot Beernem.

We sloten de dag af met een gezellig samenzijn waarbij we onze kersverse clubkampioenen nog eens in de bloemetjes zetten: proficiat Louis en Gina! Eveneens proficiat aan alle deelnemers en bedankt aan de supporters, de vrijwilligers en de cel volwassenen voor het organiseren van deze aangename sportieve dag!

(Verslag: Ellen Bogaert)

Link naar de foto's : https://goo.gl/photos/B9dse2itBz8KnURT7

Powerman Hosingen, Luxemburg

zondag, 1 mei, 2016 - 00:00

Begin dit jaar schreven Serge Dabaut en ondergetekende zich in voor deze wedstrijd.  In 2015 namen we reeds deel aan de “Halven van Damme” en het smaakte naar meer.  Oorspronkelijk waren we van plan om ons in te schrijven voor het WK in Zofingen (Zwitserland), maar de afstanden (10/150/30) en het bergachtig parcours deden ons toch maar beslissen om dit nog een jaar uit te stellen. 

Op zaterdagmorgen 30 april 2016 vertrekken we met onze echtgenotes Greet en Marjolein richting Hosingen. De “Volkswagen Transporter “ van Serge is de ideale teambus om fietsen en materiaal te vervoeren.  Na de koffiestop in Leuven krijgen we het nieuws dat Emiel, de zoon van Serge en Marjolein, gevallen is tijdens de TBT-trainingsrit van deze morgen. Er heerst wat onduidelijkheid over de omstandigheden en zijn toestand.  Gelukkig komen we in contact met Fréderic Vandenbussche die de groep begeleidde. Zijn uitleg zorgt voor duidelijkheid.  Nogmaals dank aan Fréderic voor de goede zorgen en nogmaals het bewijs dat bij elke groep een begeleider moet aanwezig zijn.

Na een leuke lunch in Malmédy kunnen we omstreeks 14 u inchecken in ons hotel, heel dicht gelegen bij het parcours.  Bedoeling is dat wij ons om 15 uur registreren bij de “Race Bag Pick-Up” en dan toch nog eens het fietsparcours verkennen voor de internationale briefing van 18 uur.  We moeten van ons hart een steen maken want het is koud, het regent en het waait hard. De weersomstandigheden zijn verre van ideaal om de venijnige afdalingen te testen en de wielkeuze te bepalen. Het fietsparcours van “3 x 20 km” start met een lichte beklimming, gevolgd door een lange afdaling van 7 km.  Hierna een fikse klim van 8 km om dan boven op een plateau te komen met de wind pal op kop.   Na één ronde staan we onder de douche met meer vragen dan antwoorden.  We zijn juist op tijd voor de briefing om 18 uur.  Op de rij achter ons zit een delegatie van EFC-ITC van Izegem.  We besluiten die avond om te eten in het hotel.  De voorzien “Pasta-Party” ziet er bij dit weer niet echt Party-achtig uit.

Zondagmorgen 01 mei 2016.  Men voorspelt opklaringen vanaf 9 uur, maar veel wind.   Ik test nog eens na het ontbijt en beslis om toch met velgen van “6” te rijden.  Gelukkig houdt het inderdaad op met regenen en de baan droogt op.  Een zegen voor mij als niet supergetalenteerd afdaler ! Na wat overleg besluit Serge, net als ik, geen reservemateriaal mee te nemen tijdens de wedstrijd. Ik zie het niet zitten om tijdens een 10/60/10 banden te repareren. 

Om 11.30 u komen we aan op het  prachtige Sportpark van Hosingen voor de check-in vanaf 12 uur.  Veel wind, maar volop zon.  Nu zien we ten volle de schoonheid van deze streek aan de voet van de Luxemburgse Ardennen en het parcours dwars door het “Parc Naturel Our”.  Veel volk.  Deze wedstrijd is dan ook Nationaal Kampioenschap van België en Luxemburg, Regionaal Kampioenschap van de Waalse tegenhanger van de VTDL, Kampioenschap van “La Lorraine”, “La Sarre”, … .

Om stipt 13 uur gaan we van start.  Serge loopt zowat 200 meter voor mij.  Ik weet dat hij zichzelf spaart en zelf probeer ik ook niet voluit te gaan.  Het niet-verkend loopparcours is off-road door de bossen.  Dit is eerder een trail-run !  Lange afdalingen over modderige paden en soms steile hellingen over grintpaden.  Dit belooft voor de tweede run !  We komen samen de wisselzone binnen.  Ik neem tijdens de wissel nog snel een gelletje en zie Serge al de wisselzone uitlopen.  Onmiddellijk na de wisselzone begint het fietsen met een lichte klim van 3 km.  Het klimmen bevalt mij beter dan Serge waardoor ik hem na één km kan voorbijgaan.  Serge is echter een heel goede daler.  In de afzink, als een pijl en met de neus bijna op zijn stuur, steekt hij me dan ook aan kilometer 8 terug voorbij.   Ik blijf op zo’n 300 m gangen tot aan de start van de klim.  Ik kan me wel voor de kop slaan als ik merk dat ik in de wisselzone mijn bars en gelletjes vergeten ben. Een stomme fout.  De hele wedstrijd heb ik angst om zonder “naft” te vallen.  Tijdens de zwaardere klim ga ik terug over Serge.  Boven op het plateau staat de wind echt pal op kop.  Het zicht is subliem, maar veel genieten zit er niet in.  Wel veel bevoorrading onderweg.  Ik drink dan ook energiedrank als een zot omwille van het feit dat ik geen gels bij heb. Het fietsen lukt aardig.  Enkel het eindstuk van de laatste ronde, vol in de wind, heb ik het lastig.  Maar ik ben niet de enige.

Bij het binnenkomen van de wisselzone zie ik Serge langs de kant staan !  Platte band op het eind van de tweede ronde.  Ik kan me wel voor de kop slaan.

Ik heb wel wat wisseltrainingen achter de rug en de overgang naar het lopen verloopt al heel wat beter dan destijds in Damme.  Maar plat lopen of bergop lopen op grint na drie uur wedstrijd is verdomd een heel groot verschil. Doorbijten is de boodschap ! Ik loop de eerste vijf kilometer samen met de latere Luxemburgse kampioene bij de dames die bij me gekomen is juist voor de wisselzone.  Op de laatste helling door het bos naar de aankomst toe steek ik nog een paar deelnemers voorbij voor wie het echt over en uit is. Ook de Luxemburgse kampioene laat ik achter me. Eens over de meet geniet ik mateloos van de verkoelende cola’s en de rust.  Alhoewel het applaus op de achtergrond voor de Luxemburgse kampioene is,  ben ik wellicht al even gelukkig als haar.  Misschien zonder beker of titel, maar wel met het zalige besef dat sport zo belangrijk is om dichter bij jezelf, maar ook anderen, te komen !!    

Dit was uiteindelijk een heel mooie wedstrijd.  Volgend jaar hoop ik terug te komen met een grote delegatie van TBT ! 

Dank aan Serge voor de leuke trainingsmomenten en het samenzijn.  Dank aan  Greetje en Marjolein voor de coaching en de steun !

(verslag: Geert Adam)

Duatlon of "run bike run" in de kijker

zondag, 1 mei, 2016 - 00:00

TBT verwelkomt sinds haar start ook duatleten !  Een beslissing die toe te juichen is.  De sport heeft in België momenteel te maken met een dalend aantal deelnemers en organisaties.  Nochtans zijn het “hardlopen” en “fietsen” afzonderlijk heel hip.  In het buitenland zien we momenteel her en der initiatieven opduiken onder de naam “run bike run” of “RBR” die deze multisport een nieuwe toekomst geven.

We onderscheiden de kwartduatlon of “short distance SD” (10 km run, 20 km bike, 5 km run) en de “long distance LD” (10/60/10). Daarnaast hebben we meer recent ook de crossduatlon.

We mogen fier zijn op het internationaal palmares van onze Belgische duatleten. Kenneth Vandendriessche en Seppe Odeyn behaalden op  “8/5/2016” respectievelijk goud en zilver op het EK LD tijdens de “Powerman van Kopenhagen”.  En wie kent niet Benny Vansteelant (4 x WK LD en 4 x WK SD), Rob Woestenborghs (1 x WK SD), Bart Aernouts (1 X WK SD) en Joeri Vansteelant (4 x WK LD).  Zelfs Marino Van Hoenacker werd ooit 3de op een WK LD.

Powerman wedstrijden zijn de grootste internationale “Run Bike Run” wedstrijden ter wereld en hebben een hoog kwalitatief gehalte. Geöliede organisaties, goed prijzengeld, goede parcours, sterk en vaak internationaal deelnameveld, etc.. De absolute top van de “Run Bike Run” vind je hier dan ook altijd. Maar ook de goed getrainde liefhebber! Zie het dus maar gewoon als HET kwaliteitslabel binnen de RBR. Net zoals de triatlon het Ironman label heeft.

De standaard Powerman afstand is 10/60/10. Men noemt het binnen de Powerman de “Classic Distance”. Er is één uitzondering en dat is de Powerman Zofingen (Zwitserland) : 10/150/30. Dit alles in bergachtig gebied. De zwaarste Run Bike Run ter wereld! Elk jaar vindt hier het Wereldkampioenschap “Run Bike Run” op de ultralange afstand plaats.

Sinds 2014 komen er bij het IPA (International Powerman Association) terug meer aanvragen binnen om een “Powerman” te organiseren. Dit jaar hadden wij reeds een PM in Mallorca, Maleisië, Luxemburg en Denemarken.  Er volgen er nog in Duitsland, Oostenrijk en Brazilië, om dan af te sluiten in Zwitserland.  Vanaf 2014  heeft men ook beslist om de slogan “We are Duatlon” te wijzigen in “We are run-bike-run”.

Om het niveau te duiden, geef ik hier de tijden van Kenneth Vandendriessche in Mallorca (2de) en Kopenhagen (1e) dit jaar:

 

Run 1

Bike

Run 2

Mallorca

29.32

1.30.54

32.44

Kopenhagen

31.36

1.24.24

31.52

 

België heeft momenteel geen “Powerman” meer.  De laatste editie vond plaats in Geel.  Een nieuwe organisatie zou het “Run Bike Run” imago terug een stuk kunnen opkrikken.  Misschien iets voor Brugge !?  

(Geert Adam)

Stage Mojácar - 5-12 maart 2016

zaterdag, 5 maart, 2016 - 00:00

Al voor het derde jaar op rij koos ons team om de buitenlandse stage in het zonnige Mojácar te organiseren.  Het aanhoudende slechte weer in ons Belgenland deed velen reikhalzend uitkijken naar een weekje sporten onder een zuiders lentezonnetje… Met 13 in een dozijn vertrokken we in de late namiddag vanuit Charleroi. De sfeer zat er direct in en al snel was duidelijk dat dit een fantastische week zou worden met een uiterst fijne groep! 

Het was de tweede keer dat we met ‘Kortweg Cycling Team’ op stap gingen.  De formule van ‘Kortweg’ is professioneel en à la carte: 3 fietsniveau’s  met een prima begeleiding, volgwagen en bevoorrading tijdens de ritten.  De fietsen worden over land overgebracht met hun eigen transport en bij aankomst moet je enkel het voorwiel inpluggen om van start te kunnen gaan.

Enkele uren na het vertrek uit Charleroi landden we eindelijk in het warmere Zuiden.  

De dag erna stond de eerste rit op het programma, een ‘vlakke’ rit van 105 km. Al snel werd duidelijk dat de klimmersbenen nog niet voldoende ingereden waren of beter nog … nog niet uitgepakt waren. Het was wat naar adem happen op de eerste helling. Maar goed, deze eerste hindernis was even schrikken maar verder liep alles naar wens.

De volgende twee dagen werden zowel de kilometers als de hoogtemeters de hoogte ingejaagd. Sommigen, die bij aanvang van de week nog vol ambitie met  groep 1 meeholden, moesten een stapje achteruit zetten en bij de 2de groep aansluiten. De kilometers bleven ongeveer hetzelfde, alleen was het tempo wat milder… :-).

Ook het zwem- en loopwerk werd niet over het hoofd gezien tijdens de eerste 3 dagen. Lopen doe je daar het best langs de kustbaan, we liepen in kleine groepen langs de weg richting Carboneras.

We verkozen om zelf het initiatief te nemen en twee baantjes af te huren in het zwembad van Mojácar. De rit met de bus was al een hele onderneming op zich, om nog maar te zwijgen over de terugkeer…:-) maar, ambiance verzekerd!

Op woensdag werd een rustdag voorzien door ‘Kortweg’ en deze kwam op tijd om de zittende onderdelen van het lichaam wat te laten rusten. Nu ja, het begrip rustdag was ook bijzonder relatief. De meesten deden een loopje, anderen namen dan tóch weer hun fiets, maar zwemmen deden we met zijn allen. Daarna was het genieten van een koffietje op een zonnig terras op het dak van Mojácar. Zalig was dit!

Donderdag… de zee bewoog meer dan gewoonlijk en het heftig heen en weer geschud van de bomen voorspelde weinig goeds… Dit was geen briesje meer, het had meer iets weg van een storm! Honderd km in zo’n weertje rijden is geen lachertje en eigenlijk niet meer leuk en bovendien, bij momenten, gevaarlijk. Gelukkig bereikte iedereen de finish zonder kleerscheuren.

Op vrijdag stond de langste rit (ongeveer 150 km) geprogrammeerd, een koninginnenrit zoals men wel eens durft te zeggen. Twee Hellingen van ongeveer 10 km lang, nog wat ‘Spaans’ vlak en als toetje nog eens de helling in Carboneras op zo’n 15 km van het einde. Tijdens deze rit bereikten we het hoogste punt van onze stageweek. We klommen tot net boven de 1000 meter. Dit verdiende een avondje uit bij ‘Pedro’, de plaatselijke ‘roekoekoe’… Iets later dan gewoonlijk kropen we, voor een laatste keer, onder de Andalusische lakens.

De laatste dag deden de meesten nog een korte rit terwijl anderen nog eens van de gelegenheid gebruik maakten om een langere duurloop te doen.  De namiddag sloten we in stijl af met een gezamenlijke zonnebeurt rond het zwembad, waar Steven nog ongevraagd werd getrakteerd op een plonsbeurt in het frisse water!

17h00… lichtjes aangebrand van de eerste felle zonnestralen namen we van iedereen én Mojácar afscheid. Geen ‘adiós’ maar wel ‘hasta el año que viene’… Na een busrit van ongeveer 1h45min en een vlucht van goed 2 uur vanuit Murcia stonden we weer met beide voetjes op Waalse bodem en opnieuw 10 graden frisser. Het werd weer aanpassen aan het Belgische klimaat.

Een weekje Mojácar… een  weekje om in te kaderen! Het weer was niet altijd even schitterend, de tweede dag kwamen we zelfs uitgeregend en lichtjes onderkoeld terug van onze rit, maar de toffe groep, de vele fijne momenten, de grappen en de grollen, de leuke ritten, enz… maakten dit meer dan goed. Dit was simpelweg SUPER!

A todos y todas!? Hasta el año que viene???

Gina, Rudy, Steven, Karl, Dieter, Peter, Kenneth, Stéphane, Manuel, Bart, Chris, Jan en Stefaan.

(verslag: Stefaan Lanszweert) 

ETU Junior Cup L'Aiguillon-sur-Mer

zondag, 22 mei, 2016 - 12:00

Met 5 personen (Mike Bogaert, Jano Vanparrys, Guust Vandenbussche, Mathieu Bouckaert en Peter Bouckaert) vertrokken we op vrijdag 20 mei 2016 om kwart voor twaalf vanuit Zedelgem met een volgeladen mobilhome.

Na een rit van bijna tien uur en verschillende tankbeurten (wegens limiet door staking in raffinaderijen) kwamen we rond half tien ’s avonds aan op camping Bel Air waar de familie Basslé (Joris, Eddy, Nancy en hond Marcel) voor ons al een plaatsje gereserveerd hadden.

Terwijl de jongens nog wat losliepen zochten wij nog vlug iets te eten.

Op zaterdag hadden we om 10u00 met de Belgische selectie afgesproken om het loop- en fietsparcours te verkennen. Samenstelling van de selectie: Hanne De Vet, Laura Swannet, Femke Kiekens, Lone Meertens, Noah Servais, Edouard Verstraeten, Arnaud Mengal, Tuur Lemmens, Simon Folens, Jorben Verboven, Mika Vekemans, Jarno Cuypers, Joris Basslé, Guust Vandenbussche, Jano Vanparrys en Mathieu Bouckaert.

‘s Namiddags simuleerden we de zwemstart volgens de ETU-regels, dus met een beachstart.

Als verzorger-chauffeur-ouder was ik continu in de weer met opruimen, boodschappen doen en koken. Samen met Eddy en Nancy maakten we de spaghetti voor ’s avonds klaar en bereidden we het eten voor het ’s zondags sportontbijt al voor. Eddy bakte gigantische pannenkoeken, eveneens voor datzelfde ontbijt.

Om 19u00 stipt ging de briefing van start in de bioscoopzaal van l’Aiguillon-sur-Mer.  Daar waren enkel de atleten en hun coach toegelaten. Mike, als coach voor de ganse Belgische delegatie, zag dat het goed was.

Met ons Brugs team aten we nadien lekker :-) onder de luifel van de mobilhome en luisterden en genoten nog volop van Jano’s fratsen.

Om 23u kroop iedereen onder de wol … het was toen al aan het regenen, regenen, regenen, regenen… en hield niet meer op tot ’s morgens.

In de gietende regen en met stevige wind ontwaakten we op zondagmorgen.  Mike moest al vroeg klaar staan voor de damesploeg die om 11u00 zou starten.

Zelf gingen Eddy, Nancy, Joris en ik supporteren voor de Belgische meisjes. Hanne De Vet (SPTC) kwam als eerste uit het water maar verloor tijdens de wissel een schoen en moest de ganse fietsproef afleggen op één schoen.

Na een sterk fiets - en looponderdeel was het uiteindelijk Laura Swannet van KTT die afgescheiden de overwinning behaalde als eerstejaars jeugd A ! Dikke proficiat Laura.

Om 14u30 startten de jongens met de officiële line-up (afroeping per naam). Naar Belgische normen is de start een waar gevecht.

Tuur, Joris en Simon kwamen als eersten uit het water, de andere Belgen volgden iets na hen maar ook zij zaten toch nog goed.

Na één fietsronde bleef Joris als enige Belg over in de kopgroep van zes (Tuur was gevallen, Simon werd gelost), gevolgd door een peloton met, onder meer, Guust en Jano. Mathieu volgde wat verder met Yorben en Jarno.

Het lopen ging zeer hard.  Uiteindelijk resulteerde dit in plaats tien voor Noah Servais als eerste Belg. Daarna volgden Edouard Verstraeten, Arnaud Mengal, Simon Folens, Guust, Joris , Jano, Yorben Verboven, Jarno Cuypers, Mathieu en Mika Vekemans.

De wedstrijddag eindigde onder een stralende zon, weliswaar nog steeds met een felle wind.

Voor de jongens was dit een unieke ervaring waar ze met volle teugen van genoten hebben.

We keerden vlug terug naar de camping, laadden alles in en vatten onze terugreis aan. Omwille van de tankquota konden we de tank pas na drie tankbeurten van 13€ elk, met 3 verschillende creditkaarten vullen.  Zo konden we om 16u50 pas echt van start gaan, hopende dat we thuis zouden geraken met slechts één tussenstop om bij te tanken.

In de gietende regen en met hevige windstoten keken we continu uit naar een tankstation met dieselvoorraad.  Rond 22u00 bereikten we Rouen … waar we zelfs in de binnenstad tevergeefs naar wat diesel zochten. We reden dan maar terug de autosnelweg op en bij de voorlaatste laatste druppel uit onze tank vonden we eindelijk wat we zochten.  Zelden waren we zo blij geweest om “le plein” te kunnen doen.

Vooruit met de geit … en rond twee uur maandagochtend reden we na een unieke ervaring voor zowel jong als oud, Zedelgem terug binnen.

Volledige uitslag:http://www.triathlon.org/results/event/2016_laiguillon_sur_mer_etu_triathlon_junior_european_cup

Zie ook ons fotoverslag op Media/Foto's

(verslag: Peter Bouckaert)

Haventriatlon Zeebrugge

zaterdag, 28 mei, 2016 - 12:00

Terug een extra druk triatlonweekend achter de rug met TBT.

Op deze zonnige zaterdag stond een grote delegatie van TBT-leden klaar als atleet of als medewerker tijdens de Haventriatlon Zeebrugge. Onze dames bezetten zelfs het volledige damespodium met winst voor Gina De Boeck, een tweede plaats voor Karlien De Waele en een derde plaats voor Ellen Bogaert. Proficiat dames!

Ook bij jeugd C kaapten TBT'ers Niels Kinget, Mattéo Claeys en Aaron Withofs het volledige podium weg.  Bij Jeugd A finishten Michiel Paermentier (2e) en Romeo Van Overbeke (5e). Jeugd B: Wout Franco, Seppe Jacques, Alberich Pottier (1e, 2e en 4e plaatsen). 

Volledige uitslag op http://www.bibtiming.be/site/haventriatlon

Zie Focus reportage: http://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.focus-wtv.be%2Fsport%2Fcoddens-en-de-boeck-winnen-haventriatlon&h=BAQGo58BR

Zwemloop Wachtebeke (WTT)

zondag, 22 mei, 2016 - 12:00

Met vier jeugdige TBT deelnemers, maar daarom niet minder prettig gestoord :-).  

Goud voor Lotte Minnebo in D10 en voor Niels in H12.  Bij H10 eindigden Jasper Masyn en Yann Cornil mooi op de vierde en zesde plaats. 

(Verslag Conny Kinget)

Zwemloop Brugge, maandag 16 mei 2016

woensdag, 18 mei, 2016 - 22:15

Onder het goedkeurend oog van een bescheiden zonnetje stond op maandag 16 mei 2016 de eerste editie van onze eigen jeugdzwemloop op het programma.  Dankzij de vele inspanningen van alle gemotiveerde medewerkers beloofde het een spetterend sportief feest te worden voor jong en oud(er). 

Met 148 ingeschreven atleten, een vurig enthousiaste speaker en een florerende bar zat de sfeer er meteen in.

Ons team stond met een delegatie van maar liefst 29 jeugdleden aan de start die elk het beste van zichzelf wilden geven. Daarbij konden we pronken met 11 podiumplaatsen. Briek Tanghe (H06), Lotte Minnebo (D10), Bo Dubin (D14), Seppe Jacques (H14), Karlien Dewaele (D) en Xander Marclé (H) wisten zich op het hoogste schavotje te plaatsen in hun categorie. Jasper Masyn (H10), Frauke Vanderplaetse (D14) en Branco François (H) snelden naar de tweede plaats terwijl Noor Lagae (D12) en Michiel Paermentier (H) een verdienstelijke bronzen medaille behaalden.

Nadien kon elke sportieveling zich nog verlekkeren met een pannenkoek of een hotdog. Kortom, de toon voor de volgende editie werd meteen gezet en we hopen iedereen volgend jaar terug te zien!

Proficiat aan alle atleten en een welgemeende dankjewel aan alle vrijwilligers!

De volledige uitslag is te vinden op: http://triatlonbruggeteam.be/sites/default/files/resultaten%20jeugdzwemloop%20Brugge%202016.pdf

(Verslag: Ellen Bogaert)

Paasstage Durbuy, 4-8 april 2016

zondag, 15 mei, 2016 - 16:15

Met 39 enthousiaste jeugdleden en begeleiders vertrokken we in de gutsende regen richting LPM. De weerkaarten gaven ons niet al te veel hoop om bruingebrand terug huiswaarts te keren, maar toch. Tegen de middag begon zowaar de zon te schijnen. Ideaal moment om de eerste heuvels (volgens sommigen heuse bergen) te gaan verkennen.

Dag 2 werd het menens. De oudsten vlogen op een strak tempo met de fiets Mike naar La Roche achterna om daar de zwemtrainingen te doen. In de namiddag werd met het serieuzere fietswerk begonnen. Twee groepen vertrokken enthousiast richting muur van Hoei, de kids reden een mooie 50 km in een grote boog rond Durbuy. Enige ketting- en spierproblemen ten spijt kwam iedereen moe maar voldaan terug aan in ons verblijf.

Op woensdag reden onze youngsters ’s morgen richting La Roche. In tegenstelling tot de ervaren rotten vertrokken zij wel op tijdJ. Toen ik met de Culotte-camionette aankwam trakteerde trainer Gino me op een avontuurlijk – hoe kan het anders - verhaal over een of andere heuvel die hij nog afgelopen had tijdens de triatlon van La Roche. In de namiddag stond een lange rit geprogrammeerd variërend tussen de 75 en 105 km. Al ooit 45 minuten nodig gehad om een kapotte binnenband te vervangen? Was er iets verkeerd met het materiaal of was het meer de handeling? Het leverde alvast geanimeerde gesprekken voor de rest van de week.

Donderdag geen zwemdag, het sein om met de groep het hoogteparcours van LPM uit te proberen. Gino probeerde de show te stelen door als een “aapje” aan de touwen te gaan hangen. Of gaat de eer naar Bart DW die op een nogal onelegante manier over rollende boomstammetjes liep? Of naar Lowie die over de touwen huppelde en een dame letterlijk aan de haak probeerde te slaan? 

’s Namiddags stond voor groep 1 en 2 een mini Luik-Bastenaken-Luik op het programma. Enkele zware beklimmingen – zoals La Redoute – werden bedwongen. Om trots op te zijn! Ondertussen reden de jongsten samen met Gino in en rond Durbuy om zoveel mogelijk ‘bergen’ te gaan beklimmen. Iedereen kwam binnen zonder blutsen of builen, wat gezien de verhalen achteraf een klein wonder bleek te zijn. De barbecue deed deugd…

Na een laatste zwemtraining en een lekkere portie stoverij (met sla!) keerden we op vrijdag met een tevreden groep jongelingen en al wat ouderlingen terug naar Brugge.

Een welgemeende dankjewel aan iedereen voor jullie enthousiasme! Jullie zijn een toffe bende!

(Verslag: Pieter en Nathalie Vander Plaetse-Verhelle)

Fotoreportages: zie rubriek Media / Foto's

Zwemloop Maldegem, zondag 10 april 2016

zondag, 10 april, 2016 - 12:00

Acht van onze meer jeugdige atletes en atleten vertegenwoordigden TBT op de zwemloop in Maldegem.  Fee Lagae wist de tweede plaats te bemachtigen bij de D06: ze zwom de 50 m en liep de 500 m in een totaaltijd van 4 minuten en 23 seconden.  In de reeks D08 (100 m zwemmen, 750 m lopen) kon Lotte Minnebo zich op het bovenste podiumschavotje werken in een tijd van 6 minuten en 53 seconden. Bij de H10 (150 m zwemmen, 1000 m lopen) blonken onze Yann Cornil (7:06), Jasper Masyn (7:07) en Ward Franco (8:46) uit.  Onze 12-jarigen legden de 200 zwem- en 1500 m loopproeven af in respectievelijk 9:34 (Niels Kinget) en 11:22 (Emma Franco) .   Luka Baert liep op 13:35 binnen na 250 m gezwommen en 2000 m gelopen te hebben.

Fotoverslag: http://www.triatlonbruggeteam.be/media/fotos/zwemloop-maldegem-zondag-10-april-2016

"Vlaanderen zwemt, fietst, loopt!": Symposium KU Leuven, Campus Antwerpen

woensdag, 23 maart, 2016 - 20:00

Op woensdag 23 maart organiseerde de  Faculteit  Economie en Bedrijfswetenschappen van KU Leuven op haar campus in Antwerpen een symposium over de kansen en uitdagingen die de triatlon- duatlon en multisport (“TDM”) voor zich heeft.  Met een delegatie van vijf personen, vier van de Cel Fondsenwerving Evenementen en Media en uw voorzitter, was TBT op dit symposium vertegenwoordigd.

In het boek “Vlaanderen zwemt, fietst, loopt!” brengt Prof. Jeroen Scheerder samen met vier mede-onderzoekers voor het eerst het ontstaan en de ontwikkeling van TDM in Vlaanderen in kaart. Zij distilleren er een aantal trends uit die atleten, clubs en federatie erbij kunnen helpen TDM te laten uitgroeien tot een duurzame en grote sporttak in Vlaanderen.

Stefaan Depaepe, secretaris generaal van VTDL, gaf aan dat VTDL de studieresultaten dankbaar zal aanwenden om haar toekomstplannen vorm te geven. VTDL streeft ernaar om tegen 2020 te evolueren van een “kleine” sportfederatie van +/- 5.000 leden naar een “middelgrote” federatie van 10.000 leden.  Eén van de bevindingen van de studie is dat er op vandaag in Vlaanderen zowat 10.000 TDM’ers actief zijn, waarvan slechts de helft een aansluiting bij VTDL heeft. 

Op de presentatie van de studieresultaten door de professoren Jeroen Scheerder en Wim Lagae volgde een debat tussen protagonisten uit het veld dat Dirk Gerlo (Sporza verslaggever en voormalig voorzitter Antwerps triatlonclub ATRIAC) kundig modereerde.

Zo werden, onder andere, volgende trends besproken en denkpistes gelanceerd:

De intensiteit van TDM biedt haar recreatieve sporters, ook zij die zich met elkaar in wedstrijden meten, in de eerste plaats een beleving, een ontsnapping, uit het dagelijkse ritme.  Professionele TDM’ers hebben een ander doel voor ogen.  Zou het in dit opzicht wenselijk zijn dat beide doelgroepen zich in gezamenlijke wedstrijden met elkaar meten?   Zou TDM mettertijd kunnen evolueren zodat er nood  ontstaat aan een liga voor recreanten en één voor beroep-TDM’ers?

Mia Dobeni  van de Grimbergse triatlonclub Tribe ziet TDM als een manier om jong en oud aan het sporten te krijgen.  Zo heeft ze ervaren dat volwassenen die een “start-to-triatlon” traject aflegden, ook nadien meestal doorgaan met sporten.  Daarnaast vertrekt Tribe van het idee “jong geleerd, oud gedaan” en biedt het kinderen van drie tot acht jaar met het project “Multimove” een gevarieerd bewegingsaanbod.  Dit komt de motorische ontwikkeling van de kinderen ten goede en laat Tribe eveneens toe om talenten al op jonge leeftijd te vinden.  

Rob Woestenborgs die drie maal wereldkampioen duatlon werd, stelde, onder andere, dat de TDM-sportreglementen laagdrempeliger zouden moeten worden voor starters.  Hij oppert eveneens dat een toenadering tussen de TDM-wereld en andere sportfederaties een win-win zouden kunnen opleveren. 

Ook het luik marketing (zowel van de sport op zich als van individuele atleten) kwam aan bod.  Daarbij is het uitgangspunt dat beeldverslagen van TDM-wedstrijden voor een leek niet eenvoudig te volgen zijn.  Overigens beschikt België op dit ogenblik nauwelijks over TDM’ers die op top-3 wereldniveau meedraaien.  Voor een sport als, bvb, wielrennen is dat anders.  Zodoende is verslaggeving over TDM wedstrijden op nationale media erg uitzonderlijk en ligt het niet voor de hand om grote sponsorbudgetten vrij te krijgen. 

In dit verband benadrukte Peter Callant dat, ondanks de sterk emotionele component van de sport, ook de ratio niet uit het oog te verliezen is.   Hij wijst erop dat ook met kleine sponsorbudgetten veel kan verwezenlijkt worden.  TDM clubs en sponsors kunnen elkaar ondersteunen aan de hand van, bij voorbeeld, titel-sponsoring of B2B netwerking via de gesponsorde clubs. Via sponsoring kunnen bedrijven ook hun medewerkers inspireren tot sportbeoefening.

Voor individuele atleten is het een opgave om zichzelf te “vermarkten”.  Daarvoor kunnen ze zich tot het gespecialiseerde niche-medium 3athlon.be richten met persmededelingen.  Hans Cleemput benadrukte eveneens dat, daarnaast, social media van primordiaal belang zijn.

Wim Lagae wees op het belang van communicatie, ook voor wedstrijdorganisatoren.  Het kwam reeds aan bod: TDM’ers hechten een groot belang aan “beleving” en “kwalitatieve wedstrijden”.  Organisatoren kunnen hierop inspelen door de kwaliteit van hun wedstrijden op te drijven: ze kunnen hun wedstrijd in een uniek kader laten doorgaan (zoals Brugge, Zwin, …), een belevenisfilm publiceren, live-tijdsregistratie voorzien, verkeersvrije parcours aanleggen.  De kosten die dit met zich meebrengt zijn natuurlijk in de ticketprijs te verrekenen. In de mate dat organisatoren vooraf duidelijk communiceren over de geboden kwaliteit, wordt dit voor TDM’ers aanvaardbaar.

De studie kan u zich via deze link aanschaffen: http://www.academiapress.be/vlaanderen-zwemt-fietst-loopt.html

Duatlon Geluwe

zondag, 27 maart, 2016 - 16:15

Zeven jeugdleden namen op Pasen deel aan de duatlon in Geluwe. Opnieuw konden ze voor ons team vijf podiumplaatsen verzilveren.  Niels Kinget behaalde de tweede plaats voor jeugd C; Wout Franco de tweede plaats bij jeugd B; Karlien Dewaele de eerste plaats voor de dames bij junioren en Xander Marclé en Mathieu Bouckaert respectievelijk de eerste en de tweede plaats voor de jongens bij jeugd A.  Alberich Pottier finishte als vijfde bij jeugd B, Tom Walraeve als zesde bij MU23.  Proficiat aan allen.

Volledige uitslag: http://results.myvtdl.be/bigevent?bigevent=109

Fotoverslag: http://www.triatlonbruggeteam.be/media/fotos/duatlon-geluwe-zondag-27-maart-2016

Focus reportage TBT Topteam, 20 maart 2016

zondag, 20 maart, 2016 - 20:15

Veloopzwem De Haan: teamspirit rules

zondag, 20 maart, 2016 - 16:15

Op zaterdag 19 april beet ons team de spits van het nieuwe triatlon seizoen af met deelname van zestien atleten aan de 34ste Veloopzwem in De Haan. We verschenen er in onze gloednieuwe outfit. Daarnaast lieten we ons vooral met twee podiumplaatsen opmerken: de klinkende algemene overwinning van onze Louis Naeyaert, die een voorsprong van maar liefst 38 seconden op de tweede finalist nam en 3e plaats in U23 voor Guust Vandenbussche.  In totaal eigende TBT zich zes top-20 plaatsen toe.

Het zwemonderdeel vond in de voormiddag plaats in het Wielingenbad te Wenduine: de behaalde zwemtijd bepaalde ’s namiddags de startvolgorde van de fiets- en loopproef in het Sportcomplex Haneveld in De Haan.

Na de eerste fietsronde had zich een mooie kopgroep gevormd, met meteen een ruime vertegenwoordiging van ons Triatlon Brugge Team.  Louis startte de loopproef aan kop van de wedstrijd, gaf die positie niet meer af, en liep binnen in een totaaltijd van 1:17:00.

Guust Vandenbussche veroverde de 9e en Mike Bogaert de 10e plaats in het algemeen klassement.  Voor Guust betekende dit 3e plaats U23, voor Mike Bogaert de eerste top-10 plaats na twaalf jaar deelname aan deze Veloopzwem. 

Ook elk van de andere atleten van het team zetten hun beste beentje voor. Samen zorgde dit voor een fantastische collectieve prestatie en een gedroomde seizoenstart voor ons nieuwe Triatlon Brugge Team.

Dit zijn de resultaten van onze leden in het algemeen klassement: 1. Louis Naeyaert (1:17:00 en 1e U23B); 9. Guust Vandenbussche (1:19:07 en 3e U23B); 10. Mike Bogaert (1:19:17), 15. Stan Vanwalleghem (1:20:07), 16. Bart Vantorre (1:20:10); 17. Jano Vanparrys (1:20:50); 22.  Xander Marclé (1:22:43), 40. Kenny Couvreur (1:26:44), 45. Mathieu Bouckaert (1:27:32), 63. Bart Dewitte (1:30:11), 127. Ellen Bogaert (1:42:48); 140. Christof Verhelst (1:45:30), 145. Joyce Deloof (1:46:46); 172. Henk Deblaere (1:55:29).

Foto’s in ons fotoalbum.

Focus reportage: http://www.focus-wtv.be/nieuws/triatlonseizoen-gestart

Volledige uitslag: http://results.myvtdl.be/print?type=scratch&event=408

Kerstloop in Brugge

vrijdag, 11 december, 2015 - 00:00

Op vrijdag 11 december stonden er heel wat TBT-leden aan de start van de Kerstloop door Brugge.  Na een dag regen beloofde het een zware opgave te worden.  Onze atleten namen zowel aan de 6 als aan de 10 kilometer deel.  Heel erg proficiat aan alle deelnemers.

Onze Florian, Frauke en Stien stonden op het podium, elk in hun eigen leeftijdscategorie.  Geert Adam behaalde een 4e plaats in zijn leeftijdscategorie en miste op een haar na het podium.

Zwemmarathon

maandag, 7 december, 2015 - 00:00

Op de eerste zwemmarathon in het nieuwe Olympia-bad stond TBT er. Iedereen van het nieuwe team met dezelfde fluo oranje badmuts: het is zeker opgevallen!

2 TBT-ploegen namen deel. Team 1 ging voor niet minder dan de eerste plaats en won ook met bijna 40 lengtes meer dan de tweede van die avond. Team 2 werd zeer verdienstelijk vijfde!

Een hele dikke proficiat aan beide teams!